Nieuws

10 aug

“Slim Koelen”bij sporten in de warmte

Gepubliceerd door: - Reacties uitgeschakeld voor “Slim Koelen”bij sporten in de warmte

Slim koelen bij sporten in de warmte

Een deel van de voetbalwedstrijden bij de WK in Brazilië vond plaats in de grote hitte.
Door slim te koelen kunnen de prestaties van de spelers bevorderen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere soorten sporten in de hitte.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van sporten in grote warmte?
Het samentrekken van een spier leidt niet alleen tot beweging, maar ook tot warmte. Hierdoor neemt de lichaamstemperatuur van de sporters toe tijdens inspanning. Bij extreme weersomstandigheden (zoals hoge temperatuur of luchtvochtigheid) zijn de mogelijkheden tot warmteafgifte (zoals zweten) beperkt. Daardoor stijgt de lichaamstemperatuur sneller en bereikt het lichaam een hogere kerntemperatuur. Een snelle toename van de kerntemperatuur knaagt aan de sportprestatie en kan het verschil maken tussen winst en verlies. Bij de kerntemperaturen boven de 40 graden is er sprake van oververhitting en kunnen medische problemen optreden. Boven de kerntemperatuur van 42 graden kan een sporter zelf overlijden.

Koelmethodes
Een recent onderzoek uitgevoerd op het UMC Radboud heeft alle mogelijke koelmethoden met elkaar vergeleken en toont aan dat een combinatie van cool packs en een waterbad het beste werkt als je voorafgaand aan de wedstrijd wilt koelen. Tijdens inspanning of tijdens de rust werkt een ijsvest voor maximale prestatie verbetering en het drinken van koud water is daarbij ook een goede keus omdat het vochtverlies van sporters aangevuld moet worden.
Bron: Thijs Eijsvolgels